2017. október 27., péntek

EDGG különszám a Tuexenia-ban

Számos magyar szerző és két magyar szerkesztő (Deák Balázs, Csecserits Anikó) részvételével megjelent a Eurasian Dry Grassland Group (EDGG) által szerkesztett „Vegetation and conservation of Central-European grasslands” című különszám a Tuexenia folyóiratban. A különszám a nagy hagyományokkal rendelkező EDGG konferenciákhoz kapcsolódó kötetek tagja, 12-ik a sorban.

A különszámban megjelent cikkek a közép-európai természetes és féltermészetes gyepek megőrzésével, kezelésével, fajgazdagságával foglalkoznak.

- Gilhaus et al. 2017 a legelés, kaszálás és a környezeti változók (talaj tápanyagtartalma, talajnedvesség és pH) gyepi biodiverzitásra kifejtett hatásait vizsgálta. A szerzők azt találták, hogy a vizsgált közép-európai száraz és mezofil gyepek esetében az alacsony intenzitású kezelési intenzitás és a műtrágya használat elhagyása volt a legkedvezőbb a gyepi biodiverzitás szempontjából. A legelők fajgazdagsága általánosságban magasabb volt a kaszálókénál.

- Kelemen et al. 2017 legelőként hasznosított rét-sztyeppeken vizsgálta a kismértékű cserjésedés gyepi vegetációra kifejtett hatásait. Eredményeik alapján a kismértékű cserjésedés természetvédelmi szempontból akár előnyös is lehet, a cserjék alatti legeletlen mikro-élőhelyek számos gyepi specialista faj számára nyújthatnak menedéket.

- Szabó et al. 2017 a nemrégiben felfedezett, Közép-Magyarország homoki gyepjeiben előforduló, tecei csenkesz (Festuca pseudovaginata) élőhelyi kondícióival kapcsolatban nyújt új információkat. A F. pseudovaginata által dominált homoki gyepek fajgazdagabbak voltak, mint a hasonló megjelenésű magyar csenkeszes (F. vaginata) állományok. A jelenség magyarázata egyrészt az eltérő talajtani viszonyokban keresendő (F. pseudovaginata állományok barna erdőtalajokon alakultak ki), másrészt abban, hogy a F. pseudovaginata állományok általában zavart élőhelyeken vannak jelen.

- Čavlović et al. 2017 a klímaváltozás hatására a környezeti változókban és a fajösszetételben bekövetkező változásokat modellezi szerbiai gyepekben. Eredményeik alapján a vizsgált régióban a klímaváltozás elsősorban a nedves élőhelyeket fenyegeti. A kozmopolita és a száraz élőhelyet kedvelő fajok azonban a jövőben akár előnyhöz is juthatnak a megváltozott körülményeknek köszönhetően.

- Dengler et al. 2017 cikkében részletes áttekintés ad a németországi GrassVeg.DE adatbázisról.

A különszámban megjelent cikkek az alábbi linken érhetőek el: http://www.edgg.org/edgg_publications.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése